Quantcast
Channel: Liga V – Arena Vâlceană
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1550

La Bălceşti, s-au celebrat 50 de ani de istorie ai echipei Olteţul

$
0
0

Oltetul Balcesti* cu prilejul Memorialului „Sandi Cruceru”

Duminică, 17 iulie, la Bălceşti, a avut loc Memorialul „Sandi Cruceru”. Cu acest prilej, a avut loc un meci demonstrativ între actuali fotbalişti de la Olteţul 2014 Bălceşti şi cei din vechea generaţie (anii 2000), pe durata căruia s-a auzit fără întrerupere şi actualul imn al clubului din sudul judeţului. La eveniment, au fost prezenţi peste 100 de foşti fotbalişti ai echipei Olteţul Bălceşti (care a scris istorie în anii ’60 şi în anii ’80), dar pe teren nu au evoluat decât câţiva dintre aceştia, din pricina vârstei înaintate a unora dintre componenţii de odinioară.

Stadionul din Bălceşti a fost construit în 1959, iar prima echipă care a evoluat acolo a fost Petrolul Zătreni

Oltetul Balcesti 2Cu acest prilej, preşedintele clubului actual, Olteţul 2014 Bălceşti, Marian Niţă, care a avut ideea de a organiza o asemenea partidă de gală, a ţinut să facă şi un scurt istoric al fotbalului din Bălceşti. Acesta a vorbit despre când şi cum s-a construit stadionul din Bălceşti, când s-a înfiinţat prima echipă de fotbal în oraşul din sudul judeţului şi a trecut apoi în revistă inclusiv performanţele acesteia. Nu în ultimul rând, oficialul a amintit şi despre Alexandru (Sandi) Cruceru, antrenor timp de 30 de ani al echipei Olteţul Bălceşti, care a şi fost comemorat duminica trecută.
„Stadionul a fost construit în 1959. Din câte ştiu, lucrările de construire au durat vreo doi ani, din cauza faptului că la vremea respectivă nu Oltetul Balcesti 2016existau mijloace mecanizate de tasare a terenului de joc. Terenul a fost construit practic cu carul cu boi, cu acesta s-a adus nisipul pentru dren! Dar a fost mai bine aşa, deoarece drenajul din acea perioadă face faţă şi în prezent. Astfel, poate să plouă chiar şi o lună în continuu, nu se va face deloc nămol pe gazon! Prima echpă care a jucat pe stadionul din Bălceşti a fost însă Petrolul Zătreni, nu Olteţul Bălceşti, deoarece echipa noastră s-a înfiinţat mai târziu, prin 1963. Clubul a fost denumit încă de la început Olteţul, pentru că Bălceştiul era reşedinţa raionului Olteţu, ce făcea parte din regiunea Craiova (Oltenia). Cum se cunoaşte, organizarea teritoriului din acea perioadă era pe raioane şi regiuni, nu pe judeţe, ca în prezent. De aceea, i s-a şi spus Olteţu Bălceşti, de la raion, nu de la râul Olteţ”, a dezvăluit Marian Niţă.

Olteţul Bălceşti a fost de câteva ori cea mai bună echipă din judeţ, în anii ’60 şi în anii ’80

Oficialul clubului din Bălceşti a mai menţionat că, încă de la înfiinţare (adică din 1963), Olteţul Bălceşti a jucat direct la nivelul Diviziei C. „În ţară, erau foarte puţine echipe de fotbal, aşa că Olteţul Bălceşti a jucat în primii săi ani de existenţă la un nivel mult mai ridicat decât acum, în cel de-al treilea eşalon valoric. Astfel, gruparea noastră a înfruntat în cea perioadă echipe de tradiţie din fotbalul românesc, care au şi un renume în prezent, precum Pandurii Tg. Jiu, Drobeta Tr. Severin, Şoimii Sibiu, Dinamo Slatina, Caracal etc. Cel care a pus bazele echipei Olteţul Bălceşti a fost chiar Alexandru (Sandi) Cruceru, dar a mai existat şi un secretar de partid în perioada aceea, pe nume Popescu, care şi-a adus aportul la înfiinţarea acesteia. Fără îndoială, anul de glorie al acelei echipe a fost cel în care Olteţul a disputat un baraj de promovare în Divizia B. După o perioadă de anonimat, Olteţul Bălceşti a redevenit o forţă în fotbalul judeţean prin anii ’80, pe care l-a dominat pentru scurt timp, deoarece aici au evoluat jucători cunoscuţi în Vâlcea, precum Costel Briceag (actualul primar din Valea Mare), Didinuţ, Mitică Şerban, „Gerson”, Nicu Barbu, Gigi Diaconu etc. Olteţul a jucat şi un baraj de promovare în Liga a III-a, cu o altă echipă puternică din Vâlcea, care s-a disputat pe Stadionul „1 Mai” din Zăvoi, pe care însă l-am pierdut. Ţin să menţionez că, în acea perioadă, echipele erau împărţite la fel ca şi acum, pe trei niveluri valorice: Divizia D, Judeţ – Elită şi Judeţ – Onoare. Dar opinia mea şi a multor oameni de fotbal care au prins atât perioada de atunci, cât şi cea de acum, este că fotbalul de la nivel judeţean era mult mai puternic în anii ’80 decât în prezent. Tocmai de aceea, suntem atât de mândri de faptul că Bălceştiul a terminat, în perioada aceea, de trei ori la rând pe primul loc în Divizia D (iar astea pe lângă alte titluri pe care echipa şi le-a adjudecat în anii ’60!). Din păcate, Olteţul nu a mai putut să facă din nou saltul în Divizia C, pentru că nu au existat fondurile necesare”, a mai adăugat Marian Niţă.

Cei 50 de ani de istorie au fost răsplătiţi cu 100 de diplome, 100 de medalii şi plachete

Fiecare dintre cei peste 100 de fotbalişti din Bălceşti care au fost prezenţi duminică, 17 iulie, la Memorialul „Sandi Cruceru”, au primit câte o diplomă şi o medalie. Pe de altă parte, s-au mai acordat şi câteva plachete. „Echipa Olteţul Bălcești se bucură de o bogată istorie, lucru cu care nu multe formaţii din județ se pot lăuda. Practic, aceasta poartă în spate 50 de ani de tradiție și reușite. Poate tocmai de aceea, fiecare dintre foştii jucători ai echipei noastre au fost recompensaţi pentru întreaga lor activitate în cadrul clubului. La eveniment, au fost prezenţi şi doi foşti jucători din Bănie, care au bifat câteva meciuri şi în Liga I, odinioară, pentru „U” Craiova: Marian Sava şi Marius Iordache. Ambii au fost invitaţi la Memorial de Michael Schenker (un reputat medic originar din Bălceşti, care îşi desfăşoară activitatea în prezent la Spitalul nr. 1 din Craiova, ce a jucat fotbal în tinereţe pentru Olteţul Bălceşti). De asemenea, de la acest eveniment nu a lipsit nici fiul lui Sandu Cruceru, Alin, care a şi dat lovitura de începere a meciului demonstrativ. Acesta nu mai locuieşte de ani buni la Bălceşti, ci la Oradea, de unde a venit special la Vâlcea, pentru a-l comemora pe tatăl său. Sandi Cruceru a fost antrenor al echipei Olteţul Bălceşti timp de peste 30 de ani. El a decedat în anul 2003, deoarece s-a supărat foarte mult după ce a fost îndepărtat de la cârma echipei. E de neuitat însă faptul că, sub comanda sa, echipa noastră a evoluat vreo 6-7 ani şi în Divizia C, de aceea am şi luat decizia de a organiza o partidă de gală în memoria sa”, a încheiat Marian Niţă. (N.C.)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1550